W dniach 28 luty-1 marca 2019 r. grupa uczniów z Zespołu Szkół Powiatowych w Czerwinie wraz z nauczycielem p. Justyną Kępą oraz mieszkańcami gmin: Czerwin , Troszyn, Goworowo, Rzewnie i Rzekuń wzięła udział w szkoleniu „Prowadzenie działalności przetwórczej na poziomie gospodarstwa rolnego” – warsztaty z zakresu przetwórstwa spożywczego zorganizowanym w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu. Wyjazd na warsztaty był zorganizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania – „Zaścianek Mazowsza” i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach „ Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich : Europa inwestująca w obszary wiejskie”. W trakcie wyjazdu wzbogaciliśmy swoją wiedzę . Wzięliśmy udział w wykładach min. nt. bezpieczeństwa żywności, aspektów prawno-administracyjnych towarzyszących zakładaniu małego przetwórstwa, technologii produkcji, regulacji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym, działań związanych z ochroną środowiska. Najciekawszą formą były jednak warsztaty z przetwórstwa mięsa, mleka, owoców i zbóż. Na nich zrobiliśmy kiełbasę, ser dojrzewający ze świeżego mleka, sok z jabłek oraz zmieliliśmy pszenicę otrzymując mąkę i otręby. Wszystko odbywało się w miłej atmosferze i przy bardzo dobrym poczęstunku. Dziękujemy LGD „ Zaścianek Mazowsza” za możliwość uczestnictwa.
Zespół Szkół Powiatowych
im. Papieża Jana Pawła II
w Czerwinie
ul. Piastowska 23 A
07-407 Czerwin
tel/fax : (29) 761 45 15
zsp_czerwin@wp.pl
NIP: 759-10-24-213
REGON: 000781279
© Zespół Szkół Powiatowych
w Czerwinie 2024.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie: dobrepiksele.eu